Στατιστικά δεδομένα

  • 1 στις 8 γυναίκες θα πάθει κατάθλιψη σε κάποια φάση της ζωής της.
  • Οι γυναίκες εμφανίζουν κατάθλιψη σε διπλάσιο ποσοστό απ’ ότι οι άνδρες.
  • Οι απόπειρες αυτοκτονίας στις γυναίκες είναι διπλάσιες απ΄ότι στους άνδρες.
  • Η κατάθλιψη εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες ηλικίας 25-44 ετών.
  • Το 20-49% των γυναικών εμφανίζουν το λεγόμενο προ έμμηνο σύνδρομο (χαρακτηρίζεται από εκνευρισμό, θλίψη και θυμό πριν την εμφάνιση της περιόδου).
  • 1 στις 5 εγκύους πάσχει από κατάθλιψη.
  • Το 10-15% των νέων μητέρων παθαίνουν επιλόχεια κατάθλιψη, πο συνήθως συμβαίνει μέσα στον πρώτο χρόνο από τη γέννηση του παιδιού.
  • Υπάρχει μεγάλη σχέση ανάμεσα στις διατροφικές διαταραχές (ανορεξία και βουλιμία) και την κατάθλιψη στις γυναίκες. Το 90-95% των περιπτώσεων ανορεξίας συμβαίνουν σε νεαρές γυναίκες.
  • Στο 30-50% των περιπτώσεων της γυναικείας κατάθλιψης δε γίνεται σωστή διάγνωση.

Η κατάθλιψη γενικά θεωρείται «γυναικείο πρόβλημα».  Πράγματι, τα παρατηρούμενα ποσοστά εμφάνισης της νόσου είναι διπλάσια για τις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες.  Οι γυναίκες υποφέρουν από κατάθλιψη , σ’ όλες τις χώρες του κόσμου, δύο φορές συχνότερα από τους άνδρες.  Παρά τις βιολογικές συνιστώσεις στην αιτιολογία της κατάθλιψης και τις ορμονικές διαφορές ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες, πιστεύεται ότι οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες και τα διαφορετικά στρεσσογόνα γεγονότα ζωής (όπως για παράδειγμα, οι τοκετοί, η ανατροφή παιδιών, η εργασία κ.α.), στα οποία εκτίθενται οι γυναίκες, διαμορφώνουν τα ποσοστά αυτά.

Οι στατιστικές ενδείξεις, στις δυτικοευρωπιακές χώρες, δείχνουν ότι περισσότερο οι γυναίκες πάσχουν, ή λαμβάνουν διαγνώσεις, κάποια ψυχολογικής διαταραχής απ΄ότι οι άνδρες.  Αυτό συμβαίνει γιατί οι γυναίκες μιλούν πιο εύκολα για τις ψυχολογικές τους δυσκολίες και ζητούν πιο εύκολα βοήθεια.  Άλλοι λόγοι είναι ότι οι κοινωνικές συνθήκες προκαλούν αυξημένα ποσοστά ψυχικών δυσκολιών στις γυναίκες, ότι δίνονται πιο εύκολα διαγνώσεις στις γυναίκες, οι κονωνικές συνθήκες προάγουν τις ψυχικές δυσκολίες στις γυναίκες και τείνουμε να παθολογικοποιούμε τις γυναίκες πολιτισμικά.

Μην εγκαταλείπετε τις προσπάθειες! Αξίζετε πάντα κάτι καλύτερο! Η ζωή είναι μπροστά σας! Πολεμήστε όσο μπορείτε! Στο τέλος εσείς θα νικήσετε!



Start typing and press Enter to search