Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποφεύγουμε να συζητάμε τις ψυχοσυναισθηματικές αλλαγές τις οποίες αντιμετωπίζει μία εγκυμονούσα ενώ δίνεται μεγάλη προσοχή στις φυσικές αλλαγές στο σώμα της.

Κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών, η διάθεση της γυναίκας είναι ευμετάβλητη και διακρίνεται από ενθουσιασμό, ανυπομονησία αλλά και ανησυχία και φόβους. Μία στις δέκα έγκυες υποφέρει από κατάθλιψη ή/και άγχος σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η εγκυμονούσα μπορεί να σκεφτεί ότι “Αισθάνομαι απόλυτα μόνη μου”, “Όλοι με έχουν εγκαταλείψει”, “Δεν θα τα καταφέρω μέχρι το τέλος”, “Δεν μπορείτε να με καταλάβετε” και “Κανένας δεν με βοηθάει”.

Η εγκυμοσύνη αποτελεί ένα μεταβατικό στάδιο στη ζωή της γυναίκας και εμπεριέχει ένα συνοθύλευμα συναισθημάτων. Υπάρχουν διάφορα ψυχολογικο-κοινωνικά θέματα τα οποία επηρεάζουν μία μελλοντική μητέρα, όπως η σημασία του ερχομού ενός παιδιού, οι αλλαγές στις σχέσεις της, η υποστήριξη από το σύντροφό της και την οικογένειά της και οι προσδοκίες για τον καινούργιο ρόλο της ως μητέρα.  Άλλα πρακτικά προβλήματα που επηρεάζουν την ψυχολογία μιας εγκυμονούσας είναι η οικονομική κατάσταση της οικογένειας.

Στην εγκυμοσύνη, το σώμα της γυναίκας αλλάζει και μεταβάλλεται η εικόνα του σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η έγκυος νιώθει ότι καταλαμβάνει περισσότερο χώρο, γίνεται βαριά και δυσκίνητη. Είναι φυσικό, λοιπόν, να νιώθει αρκετή δυσχέρεια, με αποτέλεσμα να πλήττεται η αυτοεικόνα και η αυτοπεποίθησή της.  Τόσο λόγω των σωματικών αλλαγών, όσο και της ανάγκης να φροντίσει για την υγεία του εμβρύου, η έγκυος μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει κάποιες από τις συνήθειές της, ενώ η αυτονομία και οι αντοχές της μειώνονται. Ο διαφορετικός τρόπος ζωής μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στην έγκυο γυναίκα μέχρι να εξοικειωθεί με τις νέες της συνήθειες.

Οι ορμονικές αλλαγές αυξάνουν την ένταση με την οποία βιώνονται τα συναισθήματα και προκαλούν ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση. Η έγκυος είναι φυσιολογικό να νιώθει ανησυχία και δυσκολία να διαχειριστεί τα συναισθήματά της.  Επιπλέον, το περιβάλλον της εγκύου στην προσπάθεια να βοηθήσει μπορεί να γίνεται πιεστικό. Η έγκυος μπορεί να βρεθεί να ακούει πολύ διαφορετικές συμβουλές σχετικά με την εγκυμοσύνη της με αποτέλεσμα να νιώθει πίεση από το περιβάλλον και να φοβάται ότι ίσως δεν μπορούν να την καταλάβουν και να την στηρίξουν.

Η μέλλουσα μητέρα χρειάζεται να υποστηριχτεί συναισθηματικά τόσο για να καταφέρει να διαχειριστεί τις συνεχείς αλλαγές που βιώνει, όσο και για να προετοιμαστεί για μια υγιή σχέση με το μωρό που θα έρθει στη ζωή της.



Start typing and press Enter to search